De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Ingeklede vergelijking?

Al wat langer van school (1957) kreeg ik het volgende probleem voorgeschoteld
19500:X=18510:5750
X=....
Is er een kans dat u mij dit uitlegt?
Vriendelijk bedankt

Don. J
Ouder - zaterdag 30 oktober 2004

Antwoord

Als twee breuken aan elkaar gelijk zijn, dan is het zogenaamde 'kruislings product' ook gelijk. Als voorbeeld: 2/3 = 6/9 is juist en dan is 2 x 9 = 3 x 6 óók juist.
In dit geval: 19500 x 5750 = 18510 x X en dat levert dan weer op dat X = 19500 x 5750 / 18510.
Mooi uitkomen doet het niet; ik vond X = 3737500/617

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 30 oktober 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3