De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME
samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  Printen

Driehoek van pascal en kans rekenen met twee dobbelstenen

hoe kan ik de Driehoek van Pacal gebruiken bij het rekenen van kans met het gooien van twee dobbelstenen?
v.b: P( X+Y = 8)= of P(X+Y 8)=
Bedankt
walid

Walid
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - maandag 18 oktober 2004

Antwoord

Hallo Walid,

De kans op P(X + Y = 8) en P(X + Y 8) kun je het beste berekenen door in een schema van 6 bij 6 alle mogelijke uitkomsten van twee dobbelstenen te schrijven.



Uit het schema volgt dan dat P(som ogen = 8)= 5/36. De driehoek van Pascal geeft hier geen oplossing voor. Dit is wel het geval bij de vraag wat de kans is op 4 keer de som van de ogen is 8 na bijvoorbeeld 10 keer gooien met twee dobbelstenen.
'J' de som van de ogen = 8.
'N' de som van de ogen is ongelijk aan 8.
De gevraagde kans is dan (10 boven 4).P(JJJJNNNNNN)
Het getal (10 boven 4) is het aantal rijtjes dat je kunt maken met 4 keer de letter J en 6 keer de letter N.
Dit getal kun je vinden in de 10e rij van de driehoek van Pascal.

1,10,45,120,210,252,210,120,45,10,1
wl
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 18 oktober 2004



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2013 WisFaq - versie II


eXTReMe Tracker