De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vergelijking opstellen en oplossen

Een niet nader genoemd visser, maar laten we hem voor de gemakkelijkheid Johan noemen, heeft een kanjer van een vis gevangen. Toen Johan de vis wilde meten, besefte hij dat zijn meetlint niet lang genoeg was. Hij mat de kop: 9 cm. De staart bleek even lang te zijn als de kop plus de helft van het lijf.
  • Als het lijf even groot is als de lengte van kop + staart, wat is dan de totale lengte van de vis?

Rik
Ouder - zondag 17 oktober 2004

Antwoord

Noem het lijf even $x$, dan is de staart $9+\frac{1}{2}x$.
Er geldt nu dat kop+staart=lijf, dus $9+9+\frac{1}{2}x=x$. Oplossen levert $x=36$, de lengte van de vis is $72$.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 17 oktober 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3