De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Exponenten berekenen

Heb hier een misschien eenvoudige vergelijking maar toch kom ik er niet uit. 81=3x ik weet zelf wel dat het 4 moet zijn maar hoe kan je dat berekenen?

Ik kon het niet terug vinden bij de faq

al vast bedankt

Daan

Danny
Leerling bovenbouw vmbo - dinsdag 7 september 2004

Antwoord

De exponent x die bij een grondtal (3) hoort om een getal (81) te bekomen noemt met de logaritme van 81 met grondtal 3.

Algemeen : b = ax $\Leftrightarrow$ x = alog b.

Meestal zul je in (eenvoudige) oefeningen deze logaritme 'op het zicht' kunnen afleiden.

Wil je het toch berekenen met je rekentoestel kun je de volgende formule gebruiken (deze formule zul je ten gepaste tijde wel bewijzen) :

alog b = log b/log a

of

alog b = ln b/ln a

De toetsen 'log' en 'ln' vind je op je rekentoestel.

Bijvoorbeeld : 50 = 3x

x = 3log 50 = log 50/log 3 = 3.561

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 7 september 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3