De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME
samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  Printen

Statistisch onafhankelijk

Uit de examenuitslagen van een instituut blijkt dat 10% van de studenten falen in statistiek en 12% in filosofie; 2% van de studenten falen in beide vakken. Men trekt op toevallige wijze een student uit dat instituut.

Zijn de gebeurtenissen " de student faalt in statistiek" en "de student faalt in filosofie" statistisch onafhankelijk?

Het antwoord moet zijn 'nee', maar er staat verder geen uitleg bij, dus kan iemand helpen?

rv
Student universiteit - vrijdag 6 augustus 2004

Antwoord

Zet je gegevens in een 2x2 tabel. Volgens mij kan je dan alle kansen invullen:

q26448img1.gif

Als de gebeurtenissen 'faalt in statistiek' en 'faalt in filosofie' onafhankelijk zouden zijn dan zou moeten gelden:

P('faalt in statistiek'|'faalt in filosofie')=P('faalt in statistiek')

P('faalt in statistiek'|'faalt in filosofie')=0,02/0,10=0,2
P('faalt in statistiek')=0,12

Dus niet onafhankelijk. Zie ook:
Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 6 augustus 2004



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2013 WisFaq - versie II


eXTReMe Tracker