De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Bewerkingen met rationale getallen

als er - in de teller en noemer voorkomen, hoe los je dat op? -3/4+5/22+7/-8+ -13/11

ik dacht -66/88 + 20/88 +77/-88-24/88 = 7/-88
is dit correct of wat doe ik verkeerd
en hoe bereken je als er tussen je breuken een geheel getal staat vb 25/8 + 2+ -1/10 =

Van ne
Ouder - woensdag 7 juli 2004

Antwoord

Hallo

Een minteken in de teller of noemer maakt de breuk negatief
Dus de breuk met teller -1 en noemer 2 kan je schrijven als -1/2. Zo ook voor teller 1 en noemer -2.

Het optellen van een negatief getal geeft dezelfde uitkomst als het aftrekken van het tegengestelde dus positieve getal dus 1/2+-1/2=1/2-1/2=0

-(66/88)+(20/88)-(77/88)-(104/88)= -(227/88)

Als er een geheel getal tussen staat maak je daar ook een breuk van dus: (25/8) + 2 + -(1/10)=(125/40)+(80/40)-(4/40)=(201/40)

met vriendelijke groet

pl
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 8 juli 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3