De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Onweersbuien en gonio

Tijdens een onweersbui ziet Reinout een bliksemflits uit een wolk $W$ komen onder een hoek van 40°. Vijf seconden later hoort hij de donderslag. Bereken de hoogte van de wolk $W$ in gehele meters. Gebruik hierbij dat de snelheid van het geluid 333 m/s is. Enige tijd later ziet Reinout de wolk onder een hoek van 25° de wolk zit dan juist boven het plaatsje Laren. Hoe ver is Reinout van Laren af? Gebruik dat de hoogte van de wolk niet is veranderd.

Sannea
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - maandag 8 april 2002

Antwoord

Eerst maar eens de bliksemflits.

q2531img1.gif

Omdat we de tijd en de snelheid weten kunnen we de schuine zijde uitrekenen. De hoek is 40°. Ik wil graag de hoogte weten (die heb ik straks immers nodig!):

sin 40° = h/1665
h = 1665 · sin 40° 1070 m.

Nu dan situatie 2.

q2531img2.gif

Ik weet de hoogte (zie boven) en de hoek en ik wil graag de afstand weten, dus:

tan 25° = 1070/RL
RL = 1070/tan 25° 2295 m. (2300 m)

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 10 april 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3