De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hellingshoek en afstanden

Ik kom niet uit deze vraag; aan het begin van de weg staat op een bord 734 METER BOVEN ZEENIVEAU bij het hoogste punt van de weg staat op een bord 1284 METER BOVEN ZEENIVEAU het hellingspercentage van de weg is 15% wat is de lengte van de weg tussen die twee hoogte borden? het antwoord is 3708 m maar ik weet niet hoe ze daar bij komen de vraag staat in het boek Getal en Ruimte 3hv2

Sannea
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - maandag 8 april 2002

Antwoord

Eerst maar eens een tekening:
q2527img1.gif

Een hellinspercentage van 15% wil zeggen dat de tangens van de hellingshoek 0,15 is.

$
\begin{array}{l}
\tan \alpha = \frac{{550}}{{lengte}} = 0,15 \\
lengte = \frac{{550}}{{0,15}} \approx 3667\,m \\
\end{array}
$

Dat is dan de horizontale afstand. Met behulp van de stelling van Pythagoras kan je dan de lengte van de schuine zijde uitrekenen, maar dat zal wel lukken.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 8 april 2002
Re: Hellingshoek en afstanden



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3