De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Boxplot en standaarddeviatie

Van een normale verdeling is de boxplot gegeven met q1=55, µ=60 en q3=65. Hoe bereken ik nu de standaarddeviatie?

ruth
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 8 april 2002

Antwoord

Ik weet dat q1=55 dan betekent dat 25% ligt onder 55:
(z)=0,25
z-0,6745
Invullen in de formule:

q2518img1.gif

Dit kan ook zonder standaardiseren:

  1. Met normaal waarschijnlijkheidspapier. Teken de waarden van de kwartielen bij 25%, resp. 75%. Teken er een rechte lijn door en vind sigma door mu - sigma bij 16% af te lezen.

  2. Met de GRM, bij de TI83 doe je bijv.:
    Y1=normalcdf(-1E99,55,60,X)
    Y2=0.25
    Stel het window slim in, bijv. op [4, 8]. Via 'intersect' vind je dat X = sigma = 7,4.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 8 april 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3