De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Ontbinden in factoren

Hoe ontbind je in factoren...? ik snap er helemaal niks van.
Bijv. deze sommen: 12r+18=6(...+...) & 9c-15=...(...-...)
Alvast heel erg bedankt..!!!

Annema
Leerling bovenbouw vmbo - zaterdag 29 mei 2004

Antwoord

Bij dit soort sommen probeer je een zo groot mogelijke factor buiten haakjes te halen. Een factor heeft altijd te maken met vermenigvuldigen.

Als er staat: 12r+18=6(...+...) dan moet je zowel 12r als 18 delen door 6. Je krijgt dan 6(2r+3). Probeer maar! Als je de haakjes wegwerkt krijg je 12r+18 weer terug...

Dus hier is 6 een factor die zowel in 12r als in 18 zit. Daarom kan je die factor 6 buiten de haakjes zetten.

Bij 9c-15 is de gemeenschappelijke factor 3. Probeer maar!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 29 mei 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3