De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Cosinusregel voor bolcoördinaten afleiden

voor mijn wiskunde PO moet ik laten zien dat uit Pythagoras volgt dat
cos($\angle$AMB) = cosß·cos$\Delta$·cos($\alpha$ - $\gamma$)
Deze formule heet de cosinusregel voor bolcoördinaten.

deze formule moet ik afleiden en bewijzen.
(je zult voor je afleiding gebruik moeten maken van de gewone cosinusregel en ook van de formule cos($\alpha$ - $\gamma$) = cos$\alpha$·cos$\gamma$ + sin$\alpha$·sin$\gamma$)

ik heb al het hele internet afgezocht, ook engelse sites, maar ik begrijp er niks van. kunt u het duidelijk en stap voor stap deze formule afleiden, zonder mij door te verwijzen naar een andere site. want zoals ik al had gezegd, ik ben al bijna alle wiskunde sites geweest en ik kom er nog niet uit!
bedankt voor de moeite.

lingli
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 7 maart 2004

Antwoord

Ik neem even een bol met straal 1.
Je kunt eerst de (x,y,z)-coordinaten van A en B opschrijven:
A=(cos$\beta$cos$\alpha$,cos$\beta$sin$\alpha$,sin$\beta$) en
B=(cos$\Delta$cos$\gamma$,cos$\Delta$sin$\gamma$,sin$\Delta$)

Het kwadraat van de afstand AB (door de bol) kun je nu berekenen met:
|AB|2=(Ax-Bx)2+(Ay-By)2+(Az-Bz)2.
Hierin moet je nu de kwadraten wegwerken en de boel vereenvoudigen. (gebruik de regel sin2t+cos2t=1 een aantal malen).

Vervolgens moet je de cosinusregel in driehoek AMB toepassen:
AB2=MB2+MA2-2MA.MBcos($\angle$AMB)
Bedenk dat MB=MA=1, dus dat
AB2=1+1-2cos($\angle$AMB).
Combineer dat met wat je gevonden hebt voor AB2.
Het verdere rekenwerk laat ik aan jou over (gebruik ook de gegeven aanwijzingen in de PO.)

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 10 maart 2004
Re: Cosinusregel voor bolcoördinaten afleiden



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3