De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Leeftijd berekenen

Stel een restaurantuitbater heeft 2 diensters. De leeftijd van de uitbater is 3 maal ouder dan de ene bediende. en hij is 2 maal ouder dan de jongste bediende. Samen zijn ze 88 jaar oud. Hoe oud is de uitbater ?

2x + 3x + x= 88 is de juiste manier van oplossen ?
Of moet ik de vergelijking in 2 stukken schrijven ?
Of moet ik getallen zoeken die zowel deelbaar zijn door 2 als 3 ?

Diane
Ouder - zaterdag 28 februari 2004

Antwoord

Nou nee... gewoon een kwestie van handige variabelen kiezen.

Ik neem:
r:leeftijd restauranthouder
d1: leeftijd dienster 1
d2: leeftijd dienster 2

Er geldt:
r=3·d1 of ook d1=r/3 (1)
r=2·d2 of ook d2=r/2 (2)
r+d1+d2=88 (3)

Substitutie van (1) en (2) in (3) levert:
r+r/3+r/2=88
6r+2r+3r=528
11r=528
r=48

..en dan volgt de rest vanzelf. Waarmee maar weer eens bewezen wordt dat de jongste bediende niet altijd de jongste is.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 28 februari 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3