De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Lastig probleem

Ik vroeg (en vraag) mij af of de eigenschap van 2 en 4 dat 24=42 ook geldt voor andere getallenparen. Ik heb al gevonden dat het niet lukt als een van de getallen 1 of 0 is. Daarna heb ik eens geprobeerd om het eens geprobeerd voor 3 maar ik heb geen idee hoe ik de vergelijking zou moeten oplossen.

Mijn vraag is dus, heeft de vgl. 3x=x3 een oplossing? Zo, ja hoe los je de vergelijking op?

Gertja
2de graad ASO - zaterdag 17 januari 2004

Antwoord

Exact kan je zo een vergelijking niet oplossen. Daarmee bedoelen we dat je de oplossing niet kan uitdrukken in functies die we als gekend beschouwen, zoals bijvoorbeeld de wortelfunctie. Dat gezegd zijnde, laten we even onderzoeken of er oplossingen bestaan, zonder ze heel exact te kunnen bepalen.

Hiervoor heb je wel een truukje nodig, logaritmen. Die heb je misschien nog niet gezien, maar dan kom je een van de volgende jaren het antwoord maar even herlezen ;)

We zijn op zoek naar twee verschillende positieve reele getallen x en y waarvoor

xy = yx
ln(xy) = ln(yx)
y·ln(x) = x·ln(y)
ln(x)/x = ln(y)/y

Kan de functie f(t)=ln(t)/t dezelfde waarde aannemen in twee verschillende punten, zijnde t=x en t=y? Daarvoor hebben we de grafiek van f(t) nodig, en die ziet er zo uit.

q19017img1.gif

f(t)0 voor t1 en de limiet van f(t) voor t®+¥ is 0. Dat maakt dat voor t1 er geen andere t waarde is die dezelfde functiewaarde oplevert. f(t) heeft verder een maximum voor t=e2,718.

Met elke getal x in het interval ]1,e[ correspondeert dus een ander getal y in het interval ]e,+¥[ dat dezelfde ln(t)/t-waarde heeft. Die getallen x en y voldoen dan aan xy=yx.

Als je enkel op zoek bent naar gehele oplossingen, dan volgt uit het feit dat x in ]1,e[ ligt dat x=2 en y=4 de enige mogelijkheden zijn.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 17 januari 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3