De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hoeveel wedstrijden?

Voor een schaaktoernooi hebben zich 24 deelnemers gemeld. Bij een halve competitie speelt iedere deelnemer eenmaal tegen iedere andere deelnemer. Wordt een halve competitie gespeeld, dan kun je het aantal wedstrijden berekenen door gebruik te maken van combinaties.
Verklaar dit en bereken het aantal wedstrijden dat moet worden gespeeld!

Ik snap hier echt niks van, terwijl het volgens veel een best simpele vraag is...? Hellupie!

Zilla
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 8 januari 2004

Antwoord

Ik zou denken iedereen moet 23 wedstrijden spelen, er zijn 24 deelnemers dus in totaal moeten er 24·23=552 wedstrijden gespeelt worden... eh... nou ja.. dan tel je natuurlijk alles dubbel.. dus ik bedoel natuurlijk 276 wedstrijden.

Je zou ook kunnen denken: de eerste deelnemer moet 23 wedstrijden spelen, de tweede nog 22, de derde 21... dus het totaal aantal wedstrijden is:

23+22+21+...+3+2+1=276

Je kunt ook zeggen... hoeveel combinaties kan je maken van 2 spelers uit 24. Let wel combinaties! Dus hoeveel deelverzamelingen kan je maken van een verzameling van 24 elementen! Zie Wanneer gebruik je permutaties, combinaties of variaties?
Best simpel, inderdaad.. dus:=276

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 8 januari 2004
 Re: Hoeveel wedstrijden? 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3