De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Simuleren 2 dobbelstenen met de kans dubbel of meer dan 9

Ik ben bezig aan een PO voor wiskunde. Een binomiaal kansexperiment: 6 keer gooien met 2 dobbelstenen en dan de kans op dubbel(6/36) of op dubbel en meer dan 9 (10/36). Ik heb het experiment zelf al 400 keer gesimuleerd, maar nu moet het nog op de computer. Weet iemand een manier? Ik heb verschillende geprobeerd, maar ik kom alleen op uitkomsten van het gooien met twee dobbel stenen, daar heb ik niets aan, daar kan ik niet uit aflezen of het dubbel is geweest.

maaike
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 5 januari 2004

Antwoord

Beste Maaike,
Excel is denk ik het programma dat je nodig hebt.
Een speciaal commando dat heet 'aselecttussen' kan je hiervoor gebruiken.
'=aselecttussen(1;6)' zal steeds 'random' een getal van 1 t/m 6 kiezen.
Zet dit in zowel cel A1 als cel B1. Zet nu in cel C1:
=als(A1=B1;1;0)
Kopieer nu gewoon de cellen A1 t/m C1 zo vaak je wilt naar beneden.
Ik denk dat de rest je dan zelf wel lukt.

Even een kleine opmerking:
Voor het commando aselecttussen moet je wel de Analysis ToolPak hebben geinstalleerd.

M.v.g.
PHS

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 5 januari 2004
 Re: Simuleren 2 dobbelstenen met de kans dubbel of meer dan 9 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3