De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Splitsen in partieelbreuken

is het correct als ik deze breuk om hem te integreren splits in de volgende partieelbreuken?
(2t+2) / ((t2+1)*(t-1)3) = Ax+B/t2+1 + C/(t-1) + D/(t-1)2 + E/(t-1)3
ik denk dat ik iets fout doe want na uitrekenen bekom ik voor A en E 0, en dit mag toch niet?

zelfde probleem bij deze fct:
(2x2+3) / (x2+1)2 = Ax+B / x2+1 + Cx+D/(x2+1)2
na uitrekenen bekom ik ook hier voor A nul...

wat doe ik fout?
bedankt

jos
Student Hoger Onderwijs België - vrijdag 26 december 2003

Antwoord

Misschien dat je wel een kleine rekenfout gemaakt hebt.
Als je splitst in partieel breuken (let wel er staat At+B in de teller van je eerste breuk, dus met t als veranderlijke) dan krijg je als je het stelsel correct uitwerkt dat A=0,B=1,C=0,D=-1 en E=2
En dus:



Als je twijfelt aan je resultaat kan je altijd in bovenstaande regel het rechterlid op gelijke noemer plaatsen en opnieuw uit rekenen.

Tellers mogen volledig of gedeeltelijk nul worden. Het enige wat je zegt op het moment dat je de eerste regel aan de hand van de onbekende coëfficiënten opschrijft, is dat de breuken die kunnen voorkomen van die vorm zijn en het zijn hoogstens die breuken die kunnen voorkomen. Maar, ze moeten niet voorkomen.

Mvg,

Els
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 26 december 2003



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2022 WisFaq - versie 3