Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Arithmagons

Wij hebben dit onderwerp gekozen voor een practische opdracht, maar wij komen er niet uit! Er is weinig over te vinden wij hopen dat jullie ons kunnen helpen? groetjes Vincent, Thomas, Roosmarij en Christa

Thomas
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 1 maart 2002

Antwoord

Zoeken in GOOGLE levert inderdaad niet veel op. Wel kan je lezen wat het is:

"Bij een polygoon worden in het geheim getallen aan de hoekpunten gegeven. Vervolgens wordt bij een zijde de som van de bijbehorende hoekpunten wel gegeven. De opgave is om met behulp van deze 'zijde sommen' de waarden van de hoekpunten te bepalen."

Volgens mijn levert dit puzzeltje steeds een stelsel op van een n aantal lineaire vergelijkingen met n onbekenden. Is er een algemene oplossing te bedenken...?

Voorbeeld:
q1793img1.gif

a+b=12 (1)
b+c=16 (2)
a+c=14 (3)

(1)-(2)
a-c=-4 (4)

(3)-(4)
2c=18
c=9
a=5
b=7

Hier kan je wel een algemene formule uit afleiden. Je kunt hieronder nog meer voorbeelden vinden:


Bij het eerste voorbeeld:
a=(9-(14-11))/2=3
b=(14-(11-9))/2=6
c=(14-(12-16))/2=8
Dat is toch wel grappig... uitbreiden naar een vier-, vijf of zeshoek... ach je hoeft je eigenlijk nooit te vervelen.

Nou ik weet niet... ik zou een onderwerp nemen waar veel over te vinden is.

Zie RE: RE: Arithmagons

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 1 maart 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics