De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Moeilijke logaritmische vergelijking

alog x·blog x+blog x·clog x+clog x·alog x
--------------------------------------=xlog h
alog(g.x).blog(g.x)·clog x

De opdracht is nu om een uitdrukking te geven voor x in functie van a, b, c, g, h. Ik geraak er niet echt goed aan uit.

steven
3de graad ASO - maandag 22 december 2003

Antwoord

Werk eerst de breuk weg en schrijf vervolgens de volledige uitdrukking in functie van logartimen met hetzelfde grondtal: vb. ifv ln(x).

Maar hiertoe gebruik van de eigenschap dat:
alog(x)=blog(x)/blog(a)

Dan wordt de uitdrukking:
(ln(x))2/(ln(a)*ln(b))+(ln(x))2/(ln(b)*ln(c))+(ln(x))2/(ln(c)*ln(a))=(ln(h)(ln(gx))2ln(x))/(ln(x)*ln(a)*ln(b)*ln(c))
of na vereenvoudiging
(ln(x))2/(ln(a)*ln(b))+(ln(x))2/(ln(b)*ln(c))+(ln(x))2/(ln(c)*ln(a))=(ln(h)(ln(gx))2)/(ln(a)*ln(b)*ln(c))
We kunnen nu beide leden vermenigvuldigen met de noemer van het rechterlid en clog(ab)=clog(a)+clog(b):
(ln(x))2(ln(a)+ln(b)+ln(c))=ln(h)(ln(gx))2
Û(ln(x))2ln(abc)=ln(h)(ln(g)+ln(x))2
Û(ln(x))2ln(abc)=ln(h)ln(g)2+2ln(h)ln(g)ln(x)+ln(h)ln(x)2
Û(ln(x))2(ln(abc)-ln(h))-2ln(h)ln(g)ln(x)-ln(h)ln(g)2=0
Dit is een tweede graadsvergelijking in ln(x)
met als discriminant
D=4(ln(h)ln(g))2-4(-ln(h)ln(g)2)(ln(abc)-ln(h))=4ln(h)ln(abc)(ln(g))2

Dus ln(x)= ln(h)ln(g)±ln(g)Ö(ln(h)ln(abc))/(ln(abc)-ln(h))

Als ln(x)=b Û x=eb waaruit je twee oplossingen volgen voor x.

Mvg,

Els
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 23 december 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3