De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME
samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  Printen

Horner

bv. f(x)= 9x4 -24x3 -59x2 +46x -8
ik weet dat je bij horner de delers van (-8) moet zoeken..met men grafsch rekenmachine lukt mij dat wel...maar zonder niet...hoe doe je dat dan???
greetz

veroow
3de graad ASO - zondag 7 december 2003

Antwoord

Omdat je over delers begint, denk ik dat je van plan bent om de rationale nulpunten van f(x) te zoeken. Merk op dat het alleen de rationale zijn die je zo zal vinden, de wortels die GEEN breuken zijn zal je NIET vinden.

Je moet hierbij alle mogelijkheden van de vorm ±p/q onderzoeken, waarbij

p = een deler van de constante coefficient (8)
q = een deler van de hoogstegraadscoefficient (9)

Als je dat wil kan je bij het vinden van een nulpunt de deling uitvoeren, met de regel van Horner, om zo de graad van de veelterm met een te verlagen. Je zal dan wel een nieuwe p en/of q bekomen, dus ook nieuwe delers. Hoe dan ook moet je p/q combinaties die in de vorige stappen geen wortel waren, niet meer opnieuw in beschouwing nemen
Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 7 december 2003



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2013 WisFaq - versie II


eXTReMe Tracker