De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME
samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  Printen

Vierdegraads vergelijkingen

Ik heb wel eens wat eerder hierover iets gevraagd, maar ik snap nu het eerste deel nog niet. Er staat op die duidelijke engelse x4+ax3+bx2+cx+d=0. Dat is duidelijk. In het voorbeeld wat ik heb is d geen nul en ga ik naar de volgende regel. Daar ligt het probleem, mijn Engels is een 0 en mijn interesse voor wiskunde is te groot. Ik bedoel een 3e jaars die hiermee bezig is... In de volgende regel staat substitute x=y/4 expand and simply, to get.
y4+ey2+fy+g=0. De vertaling volgens mijn woordenboek luidt vervang x=y/4 werk uit en vereenvoudig om te krijgen y4+ey2+fy+g=0. = moet dan door zijn denk ik, maar wat is y? Daarna kom ik er vast wel zelf uit. De vergelijking is x4-18x3-1438x2+28800x-129600=0

Alvast bedankt,

Robbie
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zondag 7 december 2003

Antwoord

Ik denk dat je de site verkeerd leest.

Als je x = y - a/4 (en niet x=y/4 of zoiets)substitueert in de vergelijking, dan bekom je inderdaad een nieuwe vierdegraadsvergelijking, deze keer in y, waarin de derdegraadsterm ontbreekt. e, f en g zijn dus uitdrukkingen die afhangen van a, b, c en d, die je bekomt door bovenstaande substitutie uit te werken.
Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 7 december 2003



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2013 WisFaq - versie II


eXTReMe Tracker