De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Inverse op derive

Beste,

hoe kan je op derive een inverse van een grafiek tekenen?

Alvast bedankt,
Anne

Anne
3de graad ASO - zondag 5 oktober 2003

Antwoord

Of daar op Derive een speciale opdracht voor is weet ik niet.
Wat je wel zou kunnen doen is het volgende:
Er is vast wel een manier om een parameterkromme van de vorm
x=f(t), y=g(t) te tekenen.
Stel je wilt de inverse grafiek hebben van y=x2.
De parameterkromme die hier bij hoort is x=t, y=t2.
Om de inverse grafiek te tekenen teken je nu de grafiek van de kromme
x=t2, y=t:
Zo:


Overgens volgt uit x=t2 en y=t:
x=y2
Het schijnt dat je in Derive ook een "functie" kunt definieren als x=y2. Als je hiervan de grafiek tekent dan zet Derive x nog steeds op de horizontale as en y op de verticale as. Dit lijkt me dus de snelste manier om de inverse grafiek te tekenen:
Dus vervang in y=f(x) alle x'en door een y en teken de grafiek van x=f(y).

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 7 oktober 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3