De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME
samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  Printen

Hoe los ik een dergelijke vergelijking op?

geachte heer/mevrouw.

ik heb een vraag over een opgave waar ik totaal niet uitkom.
een voorbeeld van zo'n som is:
6 = 3 x 1,2^t hoe bereken je dan t? ik weet dat je eerst die 3 moet wegwerken tot voor het = teken dan krijg je:
2= 1,2^t maar hoe ik dan verder moet gaan om t uit te rekenen zou ik niet. ik hoop dat u mij kunt helpen.
mvg Pascal Sijm

Pascal
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 2 oktober 2003

Antwoord

Beste Pascal,
Je hebt dus een vergelijking van het type:
N=a·bt en wilt t weten.
De oplossing hiervoor ligt in logaritmen. De definitie is:
als a=gx dan geldt x = glog a.
Hiermee kun je nu je eigen probleem waarschijnlijk wel oplossen.
Het handmatig oplossen zou eventueel ook kunnen, zie hiervoor: 1256

Voor meer informatie over logaritmen kun je zoeken binnen wisfaq hierover of: 3107

M.v.g.
Peter
Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 2 oktober 2003



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2013 WisFaq - versie II


eXTReMe Tracker