De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME
samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  Printen

Een stelsel van vier vergelijkingen met vier onbekenden

Ik heb:
A+B=4
B+C=5
C+D=6
A+D=6
Hoe kan ik dit oplossen?

A Kien
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 26 september 2003

Antwoord

Beste A Kieneker,
Je zou ook kunnen substitueren.
Laten we beginnen met A+B=4 dan geldt natuurlijk ook dat:
B=4 - A
Dus B + C = 5 kunnen we ook voor B, 4 - A invullen:
4 - A + C = 5 en nu vereenvoudigen geeft:
C - A = 1
Dus ook:
C = 1 + A
Merk hier nu alvast op dat als we A weten we ook dus B en C makkelijk kunnen berekenen.
In C+D=6 kunnen we in plaats van C, ook 1 + A schrijven, ofwel:
1 + A + D = 6 en nu weer vereenvoudigen geeft:
A + D = 5
Dus ook:
D = 5 - A
Dan nu bij A+D=6 deze laatste weer substitueren (invullen) voor D:
A + 5 - A = 6
5 = 6
Dit klopt niet, en is dit stelsel dus ook niet op te lossen.

M.v.g.
Peter
Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 26 september 2003



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2013 WisFaq - versie II


eXTReMe Tracker