De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vermenigvuldigen van twee getallen die twee verschillen

Hoe bewijs je: dat als je 2 getallen met elkaar vermenigvuldigt die 2 van elkaar verschillen en je telt daar 1 bij op, dan krijg je een kwadraat?

rein
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - donderdag 7 februari 2002

Antwoord

Gewoon haakjes wegwerken!
Noem het ene getal n, dan is het andere getal gelijk aan n+2.
Vermenigvuldigen en 1 erbij tellen geeft:
n·(n+2) + 1 = n2 + 2n + 1 = (n + 1)2,
en dit is het kwadraat van het getal n+1.
De laatste stap kun je eventueel controleren door de haakjes hiervan uit te werken: (n+1)2=(n+1)(n+1)=n2+n+n+1=n2+2n+1.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 7 februari 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3