De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME
samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  Printen

Nulpunten van complexe functies

hallo,
We kregen als opdracht : x4+4x3+ax2+bx+4=0
Je krijgt 2 gelijke reële nulpunten en 2 nulpunten die elkaars omgekeerde zijn. Bepaal ook a en b.
Wel, ik heb de nulpunten gevonden met de som en productformule, ze zijn {-2,-2,i,-i}. Maar hoe bekom je a en b????
Ik probeerde al door de nulpunten in te vullen maar als je i eens invult krijg je : 5+(-4+b)i-a=0
en als je -2 invult : 6=2a-b
en dan????
Moet je misschien 5+(-4+b)i-a kwadrateren of mag dat niet...
Dank bij voorbaat

DJ de
3de graad ASO - zaterdag 13 september 2003

Antwoord

Werk gewoon (x+2)2(x-i)(x+i) uit en lees de coefficienten van x en x2 af.

PS: De twee vergelijkingen die je bekomt, zijn ook juist en vormen een eenvoudig 2x2 stelsel. Het is niet omdat er complexe getallen in voorkomen dat het niet oplosbaar zou zijn. Uit de laatste volgt bijvoorbeeld dat b=2a-6. Substitueer dat laatste in de eerste vergelijking en los op naar b (b=4). Uit b=2a-6 volgt dan dat a=5.
Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 13 september 2003



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2013 WisFaq - versie II


eXTReMe Tracker