De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME
samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  Printen

Vectoren

Mijn vraag gaat over een veronderstelling waarvan ik niet zeker weet of deze klopt.
Wanneer je een vector hebt, bijvoorbeeld: (0,-1,1) en je wilt een lijn hebben die recht op deze vector staat. Is de cartetische vergelijking van deze oplossing dan gelijk aan:
-y+z=d ??
Zo, ja hoe kan dit...

Jelte
Student universiteit - maandag 30 juni 2003

Antwoord

De vergelijking -y+z=3, bijvoorbeeld, is (in Oxyz) geen lijn maar een vlak. Zo'n vlak heeft als normaalvector inderdaad (0,-1,1). Deze vector staat loodrecht op alle lijnen in het vlak.

Nog een voorbeeld: 2x-4y-9z=0 is een vlak met als normaalvector (2,-4,-9).

Lijnen in Oxyz kan je niet met één vergelijking weergeven, maar met een vectorvoorstelling gaat het prima.
Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 30 juni 2003



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2013 WisFaq - versie II


eXTReMe Tracker