De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Breuksplitsen

Bij een breuk met een 1e graads teller een een derde graads noemer krijg je als standaard formule:
(x-1)/((x+3)(x2+3x+2)) = A/(x+3) + (Bx+C)/(x2+3x+2)
Hoe moet je dit verder uitrekenen ik kom niet verder!!!!

Maike
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 18 mei 2003

Antwoord

Het rechterlid weer in de vorm van het linkerlid schrijven door de noemers gelijk te maken en op te tellen:

[A(x2+3x+2)+(Bx+C)(x+3)]/[(x+3)(x2+3x+2)]

De noemer is nu dezelfde als die van het linkerlid, dat moet nu ook gelden voor de teller, die gelijk is aan

Ax2+3Ax+2A+Bx2+3Bx+Cx+3C
(A+B)x2 + (3A+3B+C)x + (2A+3C)

De teller van het linkerlid, x-1, moet hier nu aan gelijk zijn, dus

A+B=0
3A+3B+C=1
2A+3C=-1

Dat geeft uiteindelijk als oplossing

A=-2
B=2
C=1

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 18 mei 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3