De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Bytes, megabytes en hexadecimalen

Computers werken met enen en nullen, maar als je wat begint na te denken vormen dit woorden enzo, zo dacht ik, als je een karakter gebruikt zijn er twee mogelijkheden, 0 of 1, als je twee karakters mag gebruiken 00,01,10,11 enz. ... in feite dus 2n.
Maar als je met hexadecimalen gaat werken is het met 0-9-A-F.
Dit wordt gebruikt met (rgb-)kleuren bv .0000FF=blauw.
Stel vopor dat je enkel OO of FF gebruikt (hoofdwaarden).
Dit betekent 000000, 0000FF, 00FF00, 00FFFF,FF0000, FF00FF, FFFF00, FFFFFF, of 32, dus 8.
Nu had ik een discussie met een klasgenoot over wat is zoveel megabyte en bit enzo.
Ik redeneer, 8 mogelijkheden voor hoofdwaarden dus 1byte=8bits.
En een kilobyte=8000 bits, gewoon maal 1000 van kilo, zit ik zoms fout wnat hij redeneerde 1024, dat is nu wel een vrij bekend getal namelijk 210.
Wie heeft het bij het juiste eind?
Want mega is toch gewoon 1.000.000 (? )
Dank je,
Ruben

Ruben
2de graad ASO - maandag 5 mei 2003

Antwoord

Jullie hebben allebei gelijk
kilo = 1000 maar in de computerwereld wordt 1024 gebruikt
dus een kilogram = 1000 gram maar een kilobyte = 1024 bytes = 8196 bits = 213 bits.

mega = kilo * kilo maar in de computerwereld wordt 1024*1024 gebruikt...
dus een megagram = 1 ton (1000 kilo) maar een megabyte = 1024*1024 bytes = 220 bytes = 223 bits.

hexadeximalen kun je zien als samenvoegingen van 4 bits. van 00 tot en met FF zijn dus 8 bits oftewel 28 mogelijkheden oftewel 16x16 mogelijkheden...

Zie Wikipedia - Veelvouden van bytes

MvdH
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 5 mei 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3