WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op vrijdag 29 maart 2024

Re: Wiskunde en het dagelijks leven

Dag Hennie,
IK ben mijn ganse actieve leven (nu al 23 jaar op rust) meteoroloog geweest in de burgerluchtvaart. Ik deed vooral analysewerk van grondkaarten en hoogtekaarten. Vastleggen van fronten en isobarenvelden tekenen. Daarop zie je niet zo goed e sinusoidale structuur omdat op de fronten ,warm en koud knikken voorkomen die het verloop van isobaren wijzigen.(windvariaties in richting en sterkte))
Maar op hoogtekaarten zie je goed de sinusoïdale structuur terug omdat hoogtelijnen nu getekend worden die aangeven dat de hoogtelijnen van bijvoorbeeld een 700HPa vlak
aangeven waar dat luchtdrukvlak zoich juist bevindt. Vergelijk het met een stafkaart die de hoogtelijnen van een berg weergeven. De top ,daar vinden we de hoogste waarden .Dit is een hogedruk op een 700 HPA vlak .Alle hoogtelijnen, alle 40 meter getekend, geven de hoogte aan van het 700 HPa vlak dat op verschillende hoogten is terug te vinden. Alles projecteren in een plat vlak en dan zie je goed de sinusstructuur terug. Keer je de berg om, dan heb je een put , wat wij depressie noemen.
Groeten,
Rik

Lemmens Rik
30-6-2017

Antwoord

Hallo, Rik.
Bedankt voor de toelichting. Ik begrijp eruit dat de grafiek van de buitentemperatuur als functie van de tijd gedurende enkele dagen en nachten meer op een sinusoïde lijkt als je de meting niet op een vast punt doet, maar het punt van meting steeds een beetje verplaatst zodanig dat de luchtdruk constant blijft.
Klopt dat?

hr
30-6-2017


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#84730 - Praktische opdrachten - Iets anders