WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op donderdag 28 maart 2024

SPSS analyse scriptie

Hallo,

Ik ben bezig met mijn scriptie en loop ergens tegen aan bij de analyses. Ik hoop van harte dat ik hier geholpen kan worden. Het zit namelijk zo:

Ik heb een experimenteel onderzoek gedaan, waarbij 2 groepen met elkaar worden vergeleken op inhibitievermogen. De experimentele groep sport vaak en de controle groep niet. Hypothese is: vaak sportende groep inhibeert beter.

Nu is de verdeling in de experimentele groep op inhibitie niet normaal verdeeld, heb enkele outliers en volgens de |Smirnov test ook significant scheve verdeling. De controle groep is wel normaal verdeeld.

Ik wil voor de verschillen de independent sample t test uitvoeren, maar deze test gaat uit van een normale verdeling. Maar dat heb ik dus niet. Hoe kan ik dit oplossen?

Alvast bedankt.

Vriendelijke groeten

Sandra
12-6-2017

Antwoord

Toets van Mann Whitney (U test) is de verdelingsvrije variant voor de t-test maar ook die eist eigenlijk wel wat gelijkvormigheid in de verdelingen. De vraag is hoe robuust deze toetsen zijn voor verstoringen. Wat dat betreft is de Mann Whitney toets wel een betere keus maar wellicht kan de independent t toets toch een wat duidelijker ondersteunend beeld geven. Of je daar wat aan hebt kan ik zonder datafile niet zien.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
15-6-2017


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#84604 - Statistiek - Student universiteit