WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op donderdag 28 maart 2024

Kansberekening groepering met herhaling

Volgende 2 vraag over kansberekening snap ik niet zo goed:

1) Op zondag hebben vier voetbalploegen die twee aan twee tegen elkaar speelden, samen 10 doelpunten gemaakt. Hoeveel mogelijke uitslagen zijn er voor de twee wedstrijden?

2) Twee politieagenten moeten elke nacht samen in een wijk patrouilleren van a naar b de wijk bestaat uit 9 straten de eerste agent houdt van afwisseling en wil elke nacht een andere weg volgen. de tweede wil in geen geval op een kruispunt een weg nemen die hem weer dichter bij a brengt. Hoeveel nachten kunnen ze samen patrouilleren zonder in herhaling te vallen?
(gegeven figuur 2 rijen van elke 5 vierkantjes a staat genoteerd hoekpunt linksboven en b staat hoekpunt rechts onder genoteerd)

Megan Lanno
4-6-2017

Antwoord

Hallo Megan,

Bij vraag 1 komt het erop neer dat je 10 doelpunten moet verdelen over 4 voetbalploegen, waarbij herhalingen wel zijn toegestaan. In dat geval heb je te maken met herhalingscombinaties. Uitleg hierover vind je op combinaties en herhalingscombinaties.

Bij vraag 2 heb je te maken met kortste routes in een rooster. Op dezelfde pagina vind je al hoe je dit aanpakt, maar voor uitleg kan je beter kijken bij routes in een rooster.

Gaat het hiermee lukken? Als je nog vragen hebt, laat dit gerust weten, maar geef dan wat duidelijker aan hoe ver je gekomen bent en waar het probleem zit (zie ook de spelregels), dan kunnen we je beter helpen.

GHvD
4-6-2017


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#84551 - Telproblemen - 3de graad ASO