WisFaq!

\require{AMSmath} geprint op vrijdag 19 april 2024

Kansen

zou iemand mij op weg kunnen helpen, want ik heb geen idee hoe hieraan te beginnen.

Recent is in België via een wetswijziging de mogelijkheid gecreëerd om aan kinderen de achternaam van de moeder, die van de vader of van beide toe te kennen. Recente cijfers leren dat van de kinderen geboren sinds de wetswijziging 40% jongens zijn en dat 80% van alle baby’s de achternaam van de vader hebben meegekregen. Slechts 2% van de baby’s krijgt zijn achternaam van beide ouders. Driekwart van de baby’s met de naam van beide ouders zijn meisjes. Het geslacht lijkt dan weer geen rol te spelen als de achternaam van de vader overgenomen wordt. Als je nu een willekeurige kind selecteert dat geboren is sinds de wetswijziging, wat is dan de kans dat het een jongen is met de achternaam van zijn moeder?

Dankuwel!

Pauline Driessen
4-4-2017

Antwoord

Hallo Pauline,

De aanpak is hetzelfde als bij jouw vorige vraag, zie kansen. Maak een kruistabel met horizontaal de kolommen 'naam vader', 'naam moeder' en 'beide namen'. Verticaal krijg je de rijen 'jongen' en 'meisje'. En natuurlijk weer een extra rij en kolom voor de totalen. Ga weer even uit van een fictief aantal van 100 baby's (in de cel geheel rechts onder).

De totalen kan je snel invullen: 40% is jongen, dus 60% is meisje. 80% krijgt de achternaam van vader, 2% van beide ouders, dus 18% van moeder.
De kolom 'beide namen' is ook snel gevuld: driekwart van het totaal 'beide namen' is meisje, één kwart dus jongen.

Stel nu het aantal jongens met de naam van vader gelijk aan x. Het aantal meisjes met de naam van vader is dan (totaal - x). Op deze wijze kan je ook de laatste cellen met 'naam moeder' vullen.

Berken x met behulp van de zin 'Het geslacht lijkt dan weer geen rol te spelen als de achternaam van de vader overgenomen wordt.' Dit betekent: aantal jongens met de naam van vader als deel van alle jongens (dus: x delen door 'totaal aantal jongens') is gelijk aan het aantal meisjes als deel van het totaal aantal meisjes. Stel hiervoor een vergelijking op, hiermee is x te berekenen.

Je weet nu de waarde in elke cel, dus kan je de kansvraag beantwoorden.

Lukt het hiermee?

GHvD
4-4-2017


© 2001-2024 WisFaq
WisFaq - de digitale vraagbaak voor het wiskunde onderwijs - http://www.wisfaq.nl

#84229 - Statistiek - Student universiteit