De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath}

5. QuotiŽntregel

$
\eqalign{
  & Als\,\,f(x) = \frac{{g(x)}}
{{h(x)}}\,\,dan:  \cr
  & f'(x) = \frac{{g'(x) \cdot h(x) - g(x) \cdot h'(x)}}
{{\left( {h(x)} \right)^2 }} \cr}
$

Voorbeeld 1

$
\eqalign{
  & Als\,\,f(x) = \frac{{2x}}
{{x^2  - 2}}\,\,dan:  \cr
  & f'(x) = \frac{{2 \cdot \left( {x^2  - 2} \right) - 2x \cdot 2x}}
{{\left( {x^2  - 2} \right)^2 }}  \cr
  & f'(x) = \frac{{2x^2  - 4 - 4x^2 }}
{{\left( {x^2  - 2} \right)^2 }}  \cr
  & f'(x) = \frac{{ - 2x^2  - 4}}
{{\left( {x^2  - 2} \right)^2 }} \cr}
$

Voorbeeld 2

$
\eqalign{
  & f(t) = \frac{{1 - 3t - 3t^2 }}
{{3t^2  - 2t^3 }}  \cr
  & f'(t) = \frac{{\left( { - 3 - 6t} \right)\left( {3t^2  - 2t^3 } \right) - \left( {1 - 3t - 3t^2 } \right)\left( {6t - 6t^2 } \right)}}
{{\left( {3t^2  - 2t^3 } \right)^2 }}  \cr
  & f'(t) = ... \cr}
$

Voorbeeld 3

$
\eqalign{
  & f(x) = \frac{x}
{{\left( {2x - 1} \right)^2 }}  \cr
  & f'(x) = \frac{{1 \cdot \left( {2x - 1} \right)^2  - x \cdot 2\left( {2x - 1} \right) \cdot 2}}
{{\left( {\left( {2x - 1} \right)^2 } \right)^2 }}  \cr
  & f'(x) = \frac{{\left( {2x - 1} \right)^2  - 4x\left( {2x - 1} \right)}}
{{\left( {\left( {2x - 1} \right)^2 } \right)^2 }}  \cr
  & f'(x) = \frac{{2x - 1 - 4x}}
{{\left( {2x - 1} \right)^3 }}  \cr
  & f'(x) = \frac{{ - 2x - 1}}
{{\left( {2x - 1} \right)^3 }}  \cr
  & f'(x) = \frac{{2x + 1}}
{{\left( {1 - 2x} \right)^3 }} \cr}
$

Voorbeeld 4

$
\eqalign{
  & f(x) = 12 \cdot \frac{{\left( {x^2  - 1} \right)}}
{{x^2  + 12}}  \cr
  & f'(x) = 12 \cdot \frac{{\left[ {\left( {x^2  - 1} \right)} \right]^|  \cdot \left( {x^2  + 12} \right) - \left( {x^2  - 1} \right) \cdot \left[ {x^2  + 12} \right]^| }}
{{\left( {x^2  + 12} \right)^2 }}  \cr
  & f'(x) = 12 \cdot \frac{{2x \cdot \left( {x^2  + 12} \right) - \left( {x^2  - 1} \right) \cdot 2x}}
{{\left( {x^2  + 12} \right)^2 }}  \cr
  & f'(x) = 12 \cdot \frac{{2x\left\{ {\left( {x^2  + 12} \right) - \left( {x^2  - 1} \right)} \right\}}}
{{\left( {x^2  + 12} \right)^2 }}  \cr
  & f'(x) = 12 \cdot \frac{{2x\left\{ {x^2  + 12 - x^2  + 1} \right\}}}
{{\left( {x^2  + 12} \right)^2 }}  \cr
  & f'(x) = 12 \cdot \frac{{2x \cdot 13}}
{{\left( {x^2  + 12} \right)^2 }}  \cr
  & f'(x) = \frac{{312x}}
{{\left( {x^2  + 12} \right)^2 }} \cr}
$

Voorbeeld 5

$
\eqalign{
  & f(x) = \frac{{a^2  - x^2 }}
{{a^2  + x^2 }}  \cr
  & f'(x) = \frac{{ - 2x\left( {a^2  + x^2 } \right) - \left\{ {\left( {a^2  - x^2 } \right) \cdot 2x} \right\}}}
{{\left( {a^2  + x^2 } \right)^2 }}  \cr
  & f'(x) = \frac{{ - 2a^2 x - 2x^3  - \left\{ {2a^2 x - 2x^3 } \right\}}}
{{\left( {a^2  + x^2 } \right)^2 }}  \cr
  & f'(x) = \frac{{ - 2a^2 x - 2x^3  - 2a^2 x + 2x^3 }}
{{\left( {a^2  + x^2 } \right)^2 }}  \cr
  & f'(x) = \frac{{ - 4a^2 x}}
{{\left( {a^2  + x^2 } \right)^2 }} \cr}
$

F.A.Q.



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2017 WisFaq - versie IIb

eXTReMe Tracker